3 feb

Hytte

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hytte

I Norge er vi virkelig glad i hytteferier, og det er noe de aller fleste av oss har vokst opp med. Om ikke familien hadde sin egen hytte så var det alltid mulig å få låne en venns hytte eller leie seg inn på en av de små campingplasshyttene som ligger spredt over hele landet.

Hyttekulturen i Norge står fortsatt sterkt og det er nok også knyttet nært opp til forhold til naturen og ikke minst vår forkjærlighet for å “gå tur”. En hytte i skogen, på fjellet eller ved sjøen er kanskje ikke så eksotisk, men det er et sted vi lett kan komme oss bort fra alt kjas og mas og rett og slett være litt vikinger igjen.

De tradisjonelle norske hyttene er nokså enkle og spartanske, og for mange er det nok denne typen hytte de tenker på når de tenker hytteferie. En hytte med boblebad og alle moderne komforter misser på en måte poenget litt. Hytta handler om å reise tilbake til en enklere tid, få tilbake noe av kontakten med naturen. Selvsagt er det veldig hyggelig å ha innlagt vann og et ordentlig toalett, men det er fortsatt litt sjarm over en ekte utedo med et hjerteformet hull i døra. Fullt så spartansk vil vi vel kanskje ikke ha det i dag, men det går fint an å finne en gylden middelvei.

1200px-NaustrekkjeFor mange skal hytta gjerne se naturlig og ganske robust ut også på innsiden. Furumøbler er populært, og rustikk dekor som tar oss litt tilbake i tid. Vi velger sofaer som gjerne er behagelige, men ikke unødvendig prangende. Det er også noe eget med å prøve å skvise seg inn i en enkel køyeseng fordi soverommet ikke har plass til dobbeltseng, eller ligge fot-mot-fot på sofaen i hver sin sovepose.

For dem som ikke har egen hytte finnes det selvsagt også mange ulike alternativer. Den Norske Turistforeningen har en rekke hytter spredt over det ganske land, og det samme gjelder campingplasser. Hvis man virkelig vil gå for spartanske alternativer er Statskogs åpne koier og buer et alternativ som kan brukes når man vandrer i den norske naturen. Hytteferier krever litt planlegging i form av innkjøp og forarbeid, men det er en av de mest særnorske måtene å feriere på!

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *