10 jan

Bedre døgnrytme med camping!

Visste du at camping kan være med på å gi deg en bedre døgnrytme? Det kan blant annet hjelpe deg som allerede har dårlige søvnvaner. Det er fort gjort å sitte oppe langt utpå natta og starte dagen senere når man har ferie. Bare det å dra på en campingtur på noen få dager kan gi deg bedre døgnrytme, i følge forskere. Det å sove ute når det er sommer, kan gjøre oss enda mer opplagte og våkne. Når vi eksponeres for naturlig sollys, lever du i takt med det biologiske systemet som følger sola. Da blir man nemlig trøtte som normalt ved kveldstid. Slik kan du raskt komme i takt med din biologiske klokke etter ferien. Så pakk sakene dine og kom deg ut i solen! Vår biologi går ut på å sovne når det blir mørkt, i følge søvnforskeren John Axelsson ved universitetet i Stockholm. Men unngå å dra langt nord, der sola aldri går ned…

Vi har en biologisk klokke

Lyset er med på å signalisere kroppen om når hormonet melatonin skal produseres. Har man ikke tilgang til naturlig sollys eller kunstig belysning, så kan dette føre til at kroppen innretter seg etter sola. Det ble utført en studie hvor forsøkspersonene ble utsatt for 13 ganger mer dagslys enn vanlig. Kun etter noen få dager var døgnrytmen allerede omstilt. Det førte til at disse deltakerne begynte å leve etter sin biologiske klokke. Det er som regel den biologiske klokken som bestemmer når man skal stå opp, med mindre en vekkerklokke vekker deg, i følge forskere. En annen forskning ble undersøkt hjemme hos forsøkspersonene, hvor de følget med på deres daglige aktiviteter. De ble undersøkt ute på en campingtur, uten kunstig lys eller elektronikk. Der kom de frem til at døgnrytmen faktisk ble betydelig fremskyndet i løpet av den uken de var på campingturen, sammenlignet med den uken de var hjemme. Denne effekten var større for de som var B-mennesker. I løpet av uken på campingtur ble de eksponert for sollys fire ganger mer enn den uken de var hjemme. Konklusjonen blir da at naturlig sollys vil gjøre oss om til A-mennesker.

Tips for å bli et A-menneske

Ved at man eksponeres for lys før man står opp, fremskyves faktisk døgnrytmen. Lys på kveldstid vil forsinke den, i følge søvnforsker Pallesen. Et tips for deg som vil bli et A-menneske, er å prøve å unngå eksponering av lys på kveldstid. Dette på grunn av at lys på kvelden er med på å forsinke døgnrytmen din. Et godt råd vil være å bruke solbriller om man er ute på lyse sommerkvelder. Dette vil da hindre deg i å bli et B-menneske, avslutter Pallesen. Visste du at du nå kan få veiledning hos https://kry.no/ angående flere helseplager? Trenger du blant annet hjelp angående søvn? Da kan du enkelt laste ned appen deres og bestille en legetime fra en autorisert lege. Legetimene foregår gjennom en videosamtale, på både Iphone og Android. Legene kan gi deg behandling, henvisning og eventuelt skrive ut resepter. Tilbudet er gratis for dem som er under 16 år.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *