3 apr

Allemannsretten = fritt fram. Eller …?

Den norske allemannsretten er elsket av de fleste, og gir alle muligheten til å komme ut i naturen. Noen tror til og med at allemannsretten gir deg lov til å gjøre akkurat hva du vil, men slik er det ikke. Det er også mange allemannsplikter i det samme regelverket, og du kan faktisk ikke campe akkurat hvor du vil eller hvor lenge du vil.

Hva er allemannsretten?

Allemannsretten gir deg rett til å bruke norsk natur. Du kan ferdes til fots i naturen, sanke bær og sopp og overnatte ute. Men allemannsretten gjelder bare i utmark. Hager, gårdsplasser og dyrket mark er innmark, og der gjelder ikke allemannsretten. Innmark trenger ikke å være avgrenset av gjerder for å være innmark, så dersom du er i tvil er det lurt å spørre før du tar deg til rette. Det kan hende den åpne sletten faktisk er en eng der det dyrkes gress. Som hovedregel kan du bare krysse innmark når den er dekket av snø, og bare i perioden mellom 15. oktober og 29. april.

Hva er allemannspliktene?

Allemannsplikten er sjelden nevnt, men du har mange plikter når du ferdes i naturen. Du kan sette opp telt i utmark, men du kan ikke sage ned trær eller greiner, verken til ved eller for å rydde plass. Det er heller ikke lov å flytte store steiner, skade terrenget eller forstyrre dyr og fugler. Du skal dessuten ta hensyn til beitende husdyr også i utmark. Du kan sanke tørre greiner på bakken til ved, men husk at det er bålforbud mellom 15. april og 15. september. Dette forbudet kan utvides i tørre perioder, så sjekk hva som gjelder lokalt der du skal dra på tur. Skal du på campingtur med bilen, er det ikke sikkert du finner ladestasjoner overalt, så det er lurt å investere i en god ladeboks og sørge for at bilen er fulladet før du drar hjemmefra.

God oppførsel

Hver sommer dukker det opp historier om turister som tar seg til rette på de merkeligste steder. De slår opp telt i veikanten eller i hagen til folk eller til og med på fotballbaner eller på jorder. Og turistene tror til og med at de har lov til dette, fordi vi har «allemannsrett». Men når turistene tar seg til rette på denne måten, er det ikke bare ulovlig, det skaper også dårlig stemning. Lokalbefolkningen liker det ikke. Bøndene liker heller ikke å finne et telt midt på et jorde, og de liker ikke turister som stjeler bær og grønnsaker, jager husdyr, lar grinder stå åpne eller parkerer midt i veien. Ikke legg igjen god oppførsel hjemme når du drar på tur. Ta hensyn til lokalbefolkning, husdyr og ville dyr i området du besøker. Skap god stemning, slik at både du og andre turister er velkomne tilbake igjen.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *